Luento on oheisohjelmaa näyttelylle Aarnikotkan siipien alla -Taidetta UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista, joka on esillä Kymenlaakson museossa 15.9.2024 saakka. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.
Teollisuusmaisemat ilmestyivät Suomen taiteeseen 1800–1900-lukujen vaihteessa, ja metsäteollisuus näytteli keskeistä roolia tämän uuden maisemakuvaston synnyssä. Metsäyhtiöiden tilaustyöt vauhdittivat Kymijokilaakson näkyvyyttä kuvataiteessa alkaen Hugo Simbergin ja Victor Westerholmin Kymintehtailla ikuistamista näkymistä. Muuttuva maisema sai sijansa myös Eero Järnefeltin, A.W. Finchin ja Verner Thomén taiteessa, ja etenkin Järnefelt nousi tehdasmuotokuvillaan kuvatyypin johtavaksi mestariksi.
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön taidekokoelma sisältää suomalaisittain ainutkertaisen kokonaisuuden metsäteollisuuden tuotantoympäristöjä esittävää maalaustaidetta ja grafiikkaa. Taidehistorioitsija Tuija Peltomaa johdattaa meidät kokoelmateosten parissa 1890–1930-lukujen Kymijokilaaksoon ja sen teollistuvaan maisemaan. Kuvien ääressä keskustelemme siitä, mikä toi taiteilijat Kymijoelle ja miten kukin heistä tarkasteli ja tallensi ympäristössä, rakennuskannassa ja kulttuurissa tapahtuneita muutoksia.
Tuija Peltomaa on taiteen, antiikin ja designin monitoimija ja -osaaja. Hän työskentelee taide- ja kokoelma-asiantuntijana, luennoitsijana, kirjoittajana ja kuraattorina. Peltomaa kirjoittaa Antiikki & Design -lehteen ja toimii sen erikoisasiantuntijana.
Luentoa voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Linkki suoraan lähetykseen lisätään tälle sivulle lähempänä tapahtumaa. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.