Taidekokoelma

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö lainaa kokoelmansa teoksia näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, sillä taiteen on tarkoitus olla esillä eikä hautautua varaston hämärään.

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön taidekokoelma sisältää sekä taiteellisesti että kansallisesti merkittäviä teoksia, jotka ovat  tulleet yli sadan vuoden kuluessa UPM-Kymmenen edeltäjäyhtiöiden (mm. Kymi, Yhtyneet Paperitehtaat, Rauma-Repola, Schauman, Kajaani ja Kaukas) omistukseen lukuisten, usein nimettömäksi jääneiden henkilöiden vaikutuksella, ja koristaneet vuosikymmenten aikana yhtiön kokoustiloja, auloja, ruokaloita ja edustustiloja Kajaanista Kiinaan. Vuonna 2024 kokoelman vahvuus on noin 600 teosta. Kulttuurisäätiölle taidekokoelma päätyi vuonna 2006 yhtiön perustaessa säätiön vaalimaan tuota pitkälti sattumalta keräämäänsä, mutta lopulta varsin arvokkaaksi muotoutunutta teosjoukkoa.

Kotimaiseen taiteeseen keskittyvän  kokoelman nimekkäimpiä tähtiä ovat kaikkien tuntemat Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Elin Danielson-Gambogi ja Helene Schjerfbeck kultakauden maalauksillaan, mutta kokoelmassa on myös merkittävä osa UPM-konsernin teollisen perinnön kannalta tärkeitä teoksia ja teossarjoja – kuten muotokuvia tehtaista ja näiden johdosta, sekä kuvituksia työprosesseista – tekijöinään mm. Hugo Simberg, Eero Järnefelt, A.W. Finch ja Pentti Sammallahti. Kokoelmassa näkyy myös konsernin taidemesenointitoiminta sen sisältäessä varta vasten yhtiön tiloihin tilattuja teoksia.

Säätiön taidekokoelmaan kuuluu myös erillisiä pienkokoelmia: Peilikuva-kokoelma suomalaista metalligrafiikkaa 1980-luvulta, sekä vuonna 2001 UPM-konserniin liittyneen saksalaisen Haindl Papierin perintönä kansainvälistä nykytaidetta 1900-luvulta, taiteilijoilta kuten A. R. Penck, David Hockney, Jiri Georg Dokupil, Markus Lüpertz, Per Kirkeby ja Sigmar Polke.

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö lainaa kokoelmansa teoksia näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Kokoelmaa pyritään myös pitämään esillä varsinkin UPM-Kymmenen toimitiloissa Suomessa. Säätiön tehtävänä on myös varmistaa kokoelmaan kuuluvien teosten säilyminen tuleville sukupolville, joten säätiö käyttää vuosittain varoja teosten konservointiin ja asianmukaiseen varastointiin. Sopivien teosten tullessa vastaan säätiö voi myös hankkia uusia teoksia kokoelmaa täydentämään.

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön verkkonäyttely (valikoima teoksista): https://upmks.verkkonayttely.fi/login/welcome.jspx