Suomalaisten taidesäätiöiden yhteistyönäyttely Oulussa!
Oulun taidemuseon ja Suomalaiset taidesäätiöt ry:n yhteistyönäyttelyn sisällöllisenä lähtökohtana on ollut vuodenaikojen ilmentyminen luonnossa, maisemissa ja ihmisten elämänmenossa. Suomen kaltaisessa pohjoisen pallonpuoliskon maassa on totuttu neljään tai saamelaisyhteisössä jopa kahdeksaan toisistaan eroavaan vuodenaikaan. Viime vuosina olemme kuitenkin joutuneet sopeutumaan ajatukseen, että vuodenajat eivät ole entisellään. Ilmastonmuutos vaikuttaa globaaliin ilmastokehitykseen, joka puolestaan muokkaa näkyvästi ja tuntuvasti kasvien, eläinten ja ihmisten elinympäristöjä ja olosuhteita.
Vuodenajat meissä -näyttely koostuu noin 80 teoksesta, jotka edustavat pääosin maalaustaidetta. Teokset on valikoitu Suomalaiset taidesäätiöt ry:n yhdentoista jäsensäätiön kansallisesti merkittävistä, yhteenlasketulta lukumäärältään yli 25.000 teoksen taidekokoelmista. Näyttelykonseptista vastanneen Oulun taidemuseon intendentti Elina Vierun mukaan vuodenaikateema ja kokoelmien painotus vanhempaan taiteeseen näkyy teosvalinnoissa esittävyyden ja tietynlaisen konkreettisuuden korostumisena. Toisaalta konkreettisuuskin on suhteellista, sillä se mikä jollekin on omakohtaista, kuten esimerkiksi hiihtäminen talvisessa metsässä, voi olla lumettomassa ympäristössä elävälle vain kuvien kautta olemassa olevaa. Ns. vanhempaa taidetta 1870-luvulta 1900-luvun alkuvuosikymmenille näyttelyssä edustavat esimerkiksi Ferdinand von Wrightin, Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Ellen Favorinin ja Helmi Biesen kotimaan luontoa kuvaavat, nykykatsojan silmissä nostalgissävyiset teokset. Nykytaiteilijoiden, kuten Marika Mäkelän, Petri Hytösen, Joel Slotten ja Anna Retulaisen teoksissa vuodenaikoja lähestytään enemmän subjektiivisten mielentilojen ja tulkintojen näkökulmista. Noin puolet näyttelyn teoksista ajoittuu 1950-luvulta taaksepäin ja puolet eteenpäin.
Kulttuurisäätiöltä on näyttelyssä useita teoksia. Mukana on erittäin harvoin esillä ollut Irina Påttin paperiteos Frozen (1992), kaksi veistosta Jussi Mäntyseltä, Ester Heleniuksen viehättävä kukkakimppu, Eero Järnefeltin heleä Kevät vuodelta 1912, Berndt Lindholmin 1880-luvun kalliomaisema, Hugo Simbergin pieni puuaiheinen grafiikka, sekä H. Ahtelan tunnelmallinen kesäillan kuvaus Sauna lämpiää (1951).
Näyttely on avoinna 17.6.2023 alkaen aina 7.1.2024 saakka. Tarkemmat tiedot Oulun taidemuseon sivuilta.
Kuvat: UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö / Matias Uusikylä.