Kuopion taidemuseon Ihmisen kuva -näyttely tuo esille harvoin nähtyjä teoksia yksityisten taidesäätiöiden kokoelmista

Kuopion taidemuseo
Mediatiedote
Julkaisuvapaa 3.12.2021

Kuopion taidemuseossa avautuu lauantaina 4. joulukuuta 2021 näyttely, jossa on esillä harvoin nähtyjä teoksia yksityisten taidesäätiöiden kokoelmista. Näyttely tarkastelee, kuinka taiteilijat ovat kuvanneet ihmistä kotimaisessa kuvataiteessa 1860-luvulta nykypäiviin, Ferdinand von Wrightistä Elina Brotherukseen. Ihmisen kuva -näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kanssa.

Ihmisen kuvaaminen on ajaton aihe kuvataiteessa. Eri aikoina esiin nostetut ihmiskuvauksen näkökulmat kertovat yhteiskunnan ja ajattelutapojen muuttumisesta sekä taiteemme kehityksestä. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden pohtia vallalla olevia käsityksiä ihmisestä yhteiskunnan jäsenenä sekä yksilön suhdetta itseensä, muihin ihmisiin ja elinympäristöönsä.

Muutokset ihmisen kuvaamisen tavoissa näkyvät esillä olevissa teoksissa

1800-luvun loppua lähestyessä ihmisen kuvaamisen tapa muuttui romantiikan ihanteellisista kuvauksista impressionistisiksi hetken näkymiksi. Esimerkkeinä Ferdinand von Wrightin tarkoin maalatut maisemat ihmisineen raikkaiden Ellen Thesleffin ja A.W.Finchin teosten rinnalla.

Yhteiskunnan teollistuminen ja modernit taidesuuntaukset toivat taiteeseen uuden tradition kaupunkikuvineen. Unto Pusan ja Göstä Diehlin hajotettuja muotoja tutkivissa urbaania ympäristöä kuvaavissa maalauksissa on nähtävissä kuvataitelijoiden kiinnostus ei-esittävää taidetta kohtaan.

Henkilökohtaiset teemat ovat esillä Elina Brotheruksen, Susanna Majurin, Kimmo Schroderuksen, Joel Slotten ja Viggo Wallensköldin nykytaiteen teoksissa, joissa syvennytään yksilön kokemusmaailmaan ja minuuteen liittyviin kysymyksiin.

Suomalaiset taidesäätiöt -yhdistyksen 10 jäsentä

Suomalaiset taidesäätiöt ry:n jäseniä ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Åbo Akademin säätiö ja Lönnströmin taidemuseo. Näyttelyssä on esillä liki 70 taideteosta yksityisten taidesäätiöiden kokoelmista.

Suomalaiset taidesäätiöt ry.:n tarkoituksena on edistää ja lisätä taiteen tuntemusta ja toimia taiteiden harrastuksen hyväksi sekä edistää taidehistoriallista tutkimusta.

Ihmisen kuva -näyttely on avoinna Kuopion taidemuseossa 8. toukokuuta 2022 saakka. Näyttelyn kuraattorina toimii Kuopion taidemuseon intendentti Marja Louni.

Näyttelyn opastukset sunnuntaisin 16.1.-8.5.2022 klo 14 ja taidevartit keskiviikkoisin 12.1.-4.5.2022 klo 13.

Kuva: Väinö Blomstedt: Saaristomaisema, 1910-luku / UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.

Lisätiedot:

Kuopion taidemuseo
intendentti Marja Louni
044 718 2639

www.kuopiontaidemuseo.fi

Taidesäätiö Merita
asiamies Anu Kehusmaa
041 437 7566

www.taidesaatiot.fi